pondělí 7. prosince 2009

Pojem leukémia..



Leukémia je zhubné nádorové ochorenie krvotvorby, kedy dochádza k abnormálnemu nekontrolovanému zmnoženiu bielych krviniek v krvnom obehu a kostnej dreni.

Podľa pribehu delíme leukémiu na - akútnu-počet abnormálnych buniek rýchlo rastie,skoro sa
objavujú ťažkosti

- chronickú-pomalá progresia(pomalý postup), možné dlhé
bezpríznakové obdobie



PREJAVY LEUKÉMIE

1. Teploty alebo nočné potenie
2. Časté infekcie
3. Pocit slabosti, únavy (nedostatok červených krviniek)
4. Bolesti hlavy
5. Krvácanie (pri nedostatku krvných doštičiek)
6. Bolesti v kostiach
7. Brušný dyskomfort (zo zväčšenej sleziny)
8. Zväčšené lymfatické uzliny
9. Strata váhy

Ochorenie prebieha v 3 fázach:
-chronická fáza
– trvá priemerne 3-4 roky (ale aj 10-15 rokov)
-Akcelerovaná fáza- zmnožujú sa nezrelé biele krvinky, vyžaduje agresívnejšiu liečbu
-Blastická fáza - príznaky sú totožné s príznakmi akútnej leukémie, ochorenie nereaguje na
liečbu
Liečba leukémie
-chemoterapiou (možno podávať chorému vo forme tabletiek a kapsúl)
-rádioterapiou
-transplantáciou krvotvorných buniek

Ako sa lieči chronická myeloidná leukémia?
Aj v prípade chronickej myeloidnej leukémie (CML) – podobne ako pri liečbe iných rakovinových ochorení – sa podávajú cytostatiká. No tieto bunkové jedy brzdia v tele rast všetkých buniek. Pretože však leukemické bunky rastú a množia sa rýchlejšie než bunky zdravé, pôsobí na ne potláčajúci účinok cytostatík omnoho silnejšie. Ale za obmedzenie rastu leukemických buniek sa väčšinou platí cena rozsiahlych vedľajších účinkov (zápaly žalúdočnej a črevnej sliznice, vypadávanie vlasov, ťažké nevoľnosti a mnoho ďalších).
V poslednom čase sa významnou metódou liečby leukémie stala transplantácia kostnej drene.
Na vykonávanie tejto operácie je však nutný vhodný darca s totožným genetickým vybavením. Darcovi odoberú kostnú dreň a podávajú ju do krvného obehu príjemcu.

________________________________________________________________

Leukémia si nevyberá.je to choroba bez obmedzení,či sme starí alebo mladí..najhoršie je ak podľahnú mladé bezbranné deti,ktoré vlastne ani nevedia,čo ich čaká,keď sa povie pojem "leukémia"..

2 komentáře:

  1. je hrozné keď nejaká choroba oberie človeka o chuť do života, deti o rodiča, alebo rodiča o dieťa, neviem si to predstaviť a ani to nikomu neprajem

    OdpovědětVymazat
  2. jooj tak toto je nepríjemná téma .. je to naozaj smutné že leukémia si vyberá obete bez ohladu veku, pohlavia..z dna na den ..nikomu by som to ako aj Kika písala nepriala..ale jednu vec na tých ľudí obdivujem .. na tých ktorý majú silu bojovať,ktorý sa nevzdávajú a stále veria a dúfajú.. Sama nedokážem povedať čo by som v danej situácii robila ,,ako by som vnímala svet ked by som zistila že liečba nezaberá.. a lekári mi dajú nejaký limit do ktorého dna budem ešte dýchať .. pre tú rodinu a priateľov je to strašné.. Sama si neviem vysvetliť ako može mať aj môj kamarát túto chorobu ..inteligentný..pekný..múdri ..vyznamenaný na obchodnej akadémii.. pre rodičov bezproblémové dieťa..obľúbený v kolektíve..proste chalan plný života..túžob a snov..koľko krát som sa mu nemohla pozrieť ani do očí..mala som pocit že ak ma uvidí ako mám slzy v očiach bude si myslieť že ho ľutujem a bude mu to nepríjemné..a preto ked sme šli s ním von robili sme si z každej veci srandu ..a ked došla reč na leukémiu tak sme hned prehodili tému preč ako keby sa nič nedialo .. a každá z nás ked šiel domov sme plakali ,, modlili sme sa a Marek má tento mesiac poslednú chemoterapiu..Nič nechcem zakríknuť ale dúfam že všetko víde ako má a Marek aj ked s jazvami po tele bude žiť svoj život dalej :) snád mu teda narastú konečne znovu jeho blondavé vlasy:))
    bývalý spolužiak tiež prekonal leukémiu a bol štvrták na základnej škole ale koľko je tých ktorý podľahli tejto chorobe..tých detí ktoré zomreli a nikdy nedostali prvú pusu ..nikdy nezažili aký to je pocit ked je človek zamilovaný..alebo koľko dospelých zomrelo ktorí si chceli založiť ešte rodinu..chceli sa vydať/oženiť,, kt. mali ešte sživot pred sebou ,, mali plány do života ..nuž ale ako sa hovorí:,,človek mieni pán Boh mení,,inak zvláštne, že utrpenie druhých ľudí pomáha niesť údel ostatným..jojha akosik som sa tu rozpísala :))no téma fakt zaujímavá :) a práve v tejto chvíľy si uvedomujeme aký možeme byť radi že sme zdraví,, a viac si ceniť svoje zdravie ..aj ked nikto z nás 100 percentne nemá zaručené že sa mu to neprihodí alebo aj niečo horšie .. aa prajem všetkým veľa zdravia :)) iba toľko som chcela:))

    OdpovědětVymazat